Elektrische step voor de openbare weg/ IS EEN ELEKTRISCHE STEP VERBODEN?

Elektrische step voor de openbare weg/ IS EEN ELEKTRISCHE STEP VERBODEN?

Elektrische step voor de openbare weg/ IS EEN ELEKTRISCHE STEP VERBODEN?

Elektrische step voor de openbare weg

Hoewel je de elektrische step in Nederland al regelmatig voorbij ziet komen, zijn niet alle e-steps goedgekeurd voor de openbare weg. Je mag alleen de weg op wanneer de step door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW is aangewezen als bijzondere bromfiets.

Bekijk hier welke e-steps gekeurd zijn door de RDW en wat de risico’s zijn van het rondrijden met een niet gekeurd voertuig. Alle informatie op deze pagina is afkomstig van Rijksoverheid.nl, ANWB.nl en Vraaghetdepolitie.nl.

Laatst bijgewerkt op: 09 mei 2022

 

Mag je met een elektrische step op de openbare weg rijden in Nederland?

Het gebruik van een elektrische step op de openbare weg is in de regel niet toegestaan. Dit betekent dat je enkel op privéterrein, zoals in je tuin of op een oprit, gebruik mag maken van een elektrische step. Nagenoeg alle e-steps die je op straat ziet rijden, zijn officieel verboden.

Voordat een elektrische step de openbare weg op mag, dient deze gekeurd en als bijzondere bromfiets aangewezen te worden door de RDW. Controleer altijd vooraf bij de verkoper of de e-step gekeurd is.

Waarom worden de meeste e-steps niet toegelaten tot de openbare weg?

In Nederland wordt een e-step beschouwd als voertuig. Het keuringsproces voor is een prijzig en tijdsintensief traject. Om deze reden kiezen de meeste producenten ervoor om te wachten op een aanpassing in de regelgeving, in plaats van een aanpassing in hun producten.

In tegenstelling tot de meeste Europese landen, heeft Nederland nog geen aangepaste wetgeving voor de elektrische step. In Nederland vallen innovatieve voertuigen binnen de categorie ‘bijzondere bromfiets’.

Het nieuwe beleidskader voor de elektrische step is inmiddels gepubliceerd. Deze regels zullen naar verwachting per 1-1-2023 van kracht gaan.

Lees ook: Dit is het nieuwe beleidskader voor elektrische steps

Wat zijn de verschillen tussen elk type elektrische step?

Op de website Rijksoverheid.nl worden vier typen elektrische steps onderscheiden. De technische kenmerken van het voertuig bepalen binnen welke categorie een elektrische step (bijzondere bromfiets) wordt ingedeeld:

Elektrische scooterstep

Iedere elektrische step met een oplaadbare batterij wordt als snorfiets gezien. Je mag alleen met een elektrische scooterstep de openbare weg op wanneer deze is goedgekeurd door de RDW.

Motorstep

Een motorstep is een step met een verbrandingsmotor of elektromotor. Er bestaan twee varianten van de motorstep: de snorfiets (tot maximaal 25 km/h) en bromfiets (tot maximaal 45 km/h).

Voor dit type step gelden dezelfde regels als voor snor- en bromfietsers. Dit betekent dus ook dat je voor het besturen van dit type voertuig in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs.

Elektrische step met trapondersteuning

Dit type wordt niet gezien als motorisch voertuig omdat dat de step niet zonder fysieke aandrijving kan rijden. Net als bij een elektrische fiets moet je hier eerst zelf aanzetten voordat de step ondersteuning geeft.

Om die reden mogen deze steps in Nederland wel op de openbare weg rijden. De Micro M1 Colibri NL is hier een voorbeeld van.

Go-Ped

De Go-Ped is een step met hulpmotor. Dit type wordt beschouwd als snorfiets. Deze categorie is niet goedgekeurd in Nederland en mag niet legaal de openbare weg op.

Bronnen

Voor het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

  • ANWB.nl
  • RDW.nl
  • Rijksoverheid.nl
  • Tweedekamer.nl
  • Vraaghetdepolitie.nl